Hvordan sår man frø indendørs?

Frø indendørs

Har du længe undret dig over, hvordan man så frø indendørs? Vi har svaret!

Foråret nærmer sig med hastige skridt, og vi kan efterhånden mærke, at solen begynder at give varme. Vil du give dine planter et forspring, kan du allerede nu begynde at så frø indenfor, eller forkultivere som det også kaldes.

Ved at forkultivere nu vil dine planter vokse sig større og blomstre eller avle tidligere, end hvis du sår dem direkte på voksepladsen. På grund af den korte sommersæson her i landet er dette også helt nødvendigt for nogle blomster og grøntsager, hvad enten de skal nå at blomstre eller give frugt.

Det er nemmere end man skulle tro at så frø og få dem til at spire, samtidig med at det giver en fantastisk følelse af at have opnået noget, når de grønne spirer titter frem.
Vi anbefaler at købe frø i havecentret eller frø du selv har høstet. Har du selv frø, ved du måske allerede hvornår og hvordan de skal sås, men dem du køber i havecentret, kommer der heldigvis en lille brugsanvisning med.

Uanset hvilket niveau du er på, kan det være okay med en genopfriskning, så vi kommer her med nogle råd til forårets projekt.

Jord

Jord

Når du sår dine egne frø, anbefaler vi at bruge såjord, som du kan købe i alle havecentre. Den indeholder mindre næringsstoffer og er tilsat sand, som giver bedre dræning.
Den har heller ingen store stykker tørv i sig, hvilket får rødderne til at samle sig i en klump. Det gør det nemmere for dig at dele rødderne uden at beskadige dem, når de skal ompottes udenfor.

Brug ikke jord fra egen have, da du kan tage andre ubudne gæster og ukrudt med dig. God jord giver bedre resultater i det lange løb!

Potter

Så længe du prikker huller i potten, så vandet kan løbe ud, kan du bruge næsten alt til at så i. Det kan være frøbakker, plastik- eller fiberpotter, mælkekartoner eller endda æggeskaller.
Plast holder bedre på fugten end andre åndbare materialer. Brug det du har til rådighed. Du behøver ikke gå på indkøb for at finde flere dyre potter.

Lys og temperatur

Spirende plante

Hvis du begynder at så frø indendørs i april, har du brug for ekstra lys. Før april vil dagslys alene ikke være nok til, at planten bliver stor og stærk, og så får du brug for vækstlys eller plantelys. Her er der gode muligheder på markedet, som ikke behøver at koste det hvide ud af øjet.

Sår man fra april og frem, går det generelt godt uden, da dagene er længere og giver mere dagslys til planterne.

Forskellige frøplanter kræver også forskellige temperaturer, og her anbefaler vi at følge instruktionerne på pakken. Der kræves ofte højere temperaturer under spiringen, end når de allerede er spiret, og det kan være godt at tænke over inden såning.

I dette tilfælde er det okay først at stille planterne et varmere sted, for eksempel på badeværelset, og derefter flytte dem til en vindueskarm, hvor temperaturen er lidt lavere.
Hvis du er så heldig at have et drivhus, hvor du kan justere temperaturen, gør det processen lidt nemmere.

Med dette på plads så er det bare at begynde at så!

frø indendørs

Det er bedre at så frøene med god afstand, så er det nemmere, når de senere skal prikles eller ompottes.

En tommelfingerregel er, at jo mindre frøene er, jo mindre jord skal de dækkes med.
De mindste frø, såsom basilikumfrø, bør slet ikke dækkes, da det er et såkaldt lysspirende frø, der skal have direkte lys for at spire.

Generelt kan man sige, at frø dækkes af en mængde jord, der svarer til frøets diameter. Det er nemt at huske, ikke?

Når frøene er sået, skal du vande godt, men de skal ikke stå og bade i vand.
Det er vigtigt med god dræning, så overskydende vand løber ud.

For mindre frø, der har et tyndt jorddække, er det bedre at bruge en sprayflaske og vande forsigtigt eller at vande fra bunden ved at lægge dem i blød i vand.
Hvis du hælder vand direkte fra oven, vil frøene blive skyllet rundt og samle sig.

Derefter er det vigtigt at sikre, at planterne har en god luftfugtighed, og det kan du nemt sikre ved enten at bruge et minidrivhus eller at dække med plastfolie eller en plastikpose.
Sørg dog for at lufte ud, da der hurtigt kan dannes svampe ved for meget fugt.
Hvis jorden bliver for tør, når spiringen er begyndt, vil planten dø.

Efter 1-4 uger vil du se de første spirer, og nu bør du stille planterne et lyst og lidt køligere sted hen.
Her kan de stå og vokse sig store, og når de er mere håndterlige, kan man begynde at prikle dem og ompotte dem.
Prikling betyder, at du omplanter små frøplanter i dine egne potter, så de får mere plads til at vokse.