Rengøring af ovnen: Hvordan skal den vaskes?

Rengøring af ovnen

Frygter du at rengøre ovnen? Så er du ikke alene!

Man kan føle sig helt modløs, når det kommer til rengøring af ovnen. Desværre gør det at vente det kun værre. Derfor vil vi give dig nogle tips, der gør din ovn næsten så god som ny!

Rengøring af ovnen: En kedelig nødvendighed

Ovnlågen er så snavset på grund af fastbrændt fedt, at du snart ikke kan se ind. Den forkullede pizzaost ser ud til at være stivnet.

At rengøre ovnen er på ingen måde et drømmejob. Men det skal gøres.

Vidste du, at fastbrændte rester i ovnen kan give smag til den mad, du laver? Derudover kan det give røg over hele huset. Det alene er motivation nok til at smøge ærmerne op og komme i gang!

Vask ovnen efter tilberedning af fed mad

Du bør også sørge for at vaske ovnen, så snart du har lavet fedtet mad. Hvis du ikke fjerner fedt med det samme, brænder det endnu mere fast. Resultatet bliver kun, at du ender med en endnu værre opgave.

Rengøring af ovnen: Hvordan gør jeg det?

rengøring af ovnen

Heldigvis er det ikke specielt svært at rense ovnen, når du først ved, hvordan det skal gøres.

Tjek om ovnen er selvrensende

Før du begynder at rengøre din ovn, skal du tjekke om den er pyrolytisk, dvs. selvrensende. Hvis det er af en nyere model, er det faktisk ret sandsynligt, at den er netop det.

Mange af de selvrensende ovne tåler ikke almindeligt rengøringsmiddel eller andre midler, der kan bruges til rengøring.

Sæt tid af

Det tager tid at rense en ovn. Især hvis det er lang tid siden, du sidst har gjort det.

Hvis du ikke lader det middel, du bruger, virke længe nok, bliver resultatet heller ikke så godt. Det er her, de fleste fejler, og derfor opgiver drømmen om en funklende ren ovn. Nogle midler skal stå i en halv time, mens andre skal sidde i over 12 timer.

Vi vil helst ikke være lyseslukkere, men hvis det er længe siden, du har vasket ovnen, skal du muligvis gøre det her flere gange.

Så er det vigtigt at huske, at der ikke skal gå så lang tid før næste gang. Og næste gang behøver du kun gøre det én gang.

De metoder, du nu vil få af os, er blandt de mest effektive og også sikreste. Derudover har du sikkert de fleste ingredienser i skabet allerede.

1. Brug citron

Ja, du læste rigtigt. Så enkelt og så billigt.

Sæt ovnen på cirka 50 °C. Pres saften af ​​en eller to citroner og bland dem i en skål med lunkent vand. Sæt skålen i ovnen og lad den stå der i alt fra en halv time til flere timer. Tiden bestemmes af, hvor snavset din ovn er.

Tag skålen ud og vask med vand og en skuresvamp. Så skulle selv de mest genstridige pletter komme af uden problemer. Hvis det er nødvendigt, kan du også bruge lidt sæbe.

2. Eddike virker til alt

En anden metode, der ikke sprænger budgettet.

Du hælder blot eddike i en sprayflaske og sprøjter indersiden af ​​ovnen. Sæt derefter ovnen på 50 °C. Vent 20-30 minutter, før du tørrer af med en fugtig klud.

Kunne det være nemmere?

3. Natron, vand og opvaskemiddel

Denne metode er god, hvis din ovn er rigtig snavset. Bland 1 dl vand og 0,5 dl natron sammen.

Bland godt og fordel det på indersiden af ​​ovnen. Vær omhyggelig med at fjerne krummer og andet løst snavs først.

Lad blandingen virke i mindst 15 minutter. Rengør derefter overfladen grundigt med en fugtig klud. Tør til sidst af med en tør klud.

4. Brun sæbe

BEMÆRK! Denne metode kan kun bruges, hvis du har en ovn med glat emalje.

Smør et godt lag brun sæbe på væggene og bunden. Sæt ovnen på 100 °C. Sluk for ovnen, når du ser, at sæben begynder at boble.

Vent til ovnen er kold, før du vasker den. For at fjerne alt sæbeskum kan du indstille ovnen til 200 °C.

Vent derefter i 10 minutter, før du slukker for ovnen og åbner ovndøren.

Vask ovndøren.

Der er faktisk nogle glaslåger, der kan tåle en omgang i opvaskemaskinen, så tjek igen om det gælder for din ovn.

Når du renser glasset på ovnlågen, kan du bruge en tandbørste eller en lille skrubbebørste. Eddike og natron vil være en god hjælp her.

Fald ikke for fristelsen til at bruge ståluld. Så kan du ende med at ridse glasset!

Hvis det er nødvendigt, kan du tage en klud på med brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad den stå i en halv time, før du vasker lågen ren.

Rengøring af plader og riste

Plader og riste skal også vaskes. Kom vand i en skål og bland et par skefulde natron. Konsistensen skal være ret fast. Fordel blandingen over de overflader, der skal rengøres.

Du vil se blandingen blive brun, når du fordeler den. Lad det hele virke et stykke tid og gerne natten over. Når du er færdig, skal du blot tørre af med en klud. Det er nemt!

Kilder