Er det en god idé at fryse chili?

Fryse chili

Man skal lede længe, før man finder en mere potent grøntsag end chili. Men er det en god idé at fryse den ned?

I denne artikel ser vi blot på, om du kan fryse chili. Mange frygter, at meget af smagen går tabt, og der er også en vis usikkerhed om, hvor længe chilien kan fryses. Alternativet er at smide det, der er tilbage efter tilberedning, ud i stedet for at fryse det. Det giver med andre ord mere madspild.

Det kan også ofte være svært at få frisk chili om vinteren. Så kan det være en god idé at fryse den ned. Eller hvad?

Kan chili fryses?

Vi har gode nyheder til dig. Chili kan lige så godt fryses, uden at den gode og kraftige smag forsvinder, når den tages op igen fra fryseren.

Som med de fleste madvarer, der ender i fryseren, bør chilien også opbevares på en særlig måde. Det er faktisk små detaljer, der har en god del at sige om, hvor god chilien bliver, når den tages ud af fryseren igen. Hvad er meningen med at købe frisk chili om efteråret, hvis fryseprocessen fjerner både smag og konsistens?

Heldigvis behøver du ikke være en stjernekok for at fryse chili ordentligt. Med lidt sund fornuft kommer man langt. Det vigtigste er, at du får nogle fryseposer med lynlås. Dette forhindrer luft i at komme ind i posen, og chilien får dermed længere holdbarhed i fryseren. Chili kan sagtens tørre ind, så det er vigtigt at du følger dette punkt.

Mange glemmer også en anden vigtig ting, når maden skal i fryseren. Al mad har en eller anden “udløbsdato”, og det bliver hurtigt ret svært at holde styr på al maden, når fryseren er fyldt. For hvornår var det egentlig du satte den kyllingefilet i fryseren?

Du ved helt sikkert, hvor vi er på vej hen. Når du fryser chili, bør du finde en tusch frem og skrive på datoen, hvornår den blev frosset. Det gør det meget nemmere at holde styr på maden i fryseren, og samtidig undgår du at spise mad, der har ligget flere år bagerst i fryseren!

Tip: Du behøver ikke lade chilien tø op, før du bruger den i madretter. Her skal du bare tage den direkte fra fryseren og op i gryden!

Hvor længe kan chili fryses?

Så længe man har været god og opbevaret chilien i en tæt beholder, kan den fryses ned i forholdsvis lang tid uden at det går ud over smagen og konsistensen. Hvis du kun ser på, hvad der er sikkert at spise, kan du fint bruge chili, der har været frosset i 1-2 år.

For at få den bedste smagsoplevelse anbefaler vi stadig, at du bruger chilien, inden der er gået 6 måneder. Efter 6 måneder vil smagen ofte være lidt mildere. Ofte bliver chilien også lidt tørrere efter cirka 6 måneder.

Nedfrysning af chili: Sådan gør du det for de bedste resultater

Som du har set, er det ikke særlig kompliceret at fryse chili. Vi giver dig dog her en simpel tjekliste til, hvordan chilien skal fryses.

  1. Gå gennem den chili, du har købt, og lug alle ud, der har tegn på råd og skimmelsvamp.
  2. Vask chilierne med koldt vand, før du lader dem tørre.
  3. Lav derefter et langsgående snit og fjern stilken. Hvis det ønskes, kan du også fjerne frøene. Bemærk at dette vil gøre chilien mindre krydret.
  4. Kom chilien i en frysepose med lynlås. Hold så lidt luft som muligt i posen.
  5. Stil chilien i fryseren.
  6. Du er færdig. Tag eventuelt chilien frem, og lav nogle spændende retter!