Hvordan sparer man strøm? 10 nyttige tips!

Vi anbefaler, at du tager et kig på vores tips til at spare strøm!

Du har måske reageret lidt på din elregning på det seneste. Elmarkedet og en meget tør sommer styrer prisen på el over hele landet. Samtidig sættes der større fokus på miljøudfordringerne. Nu er det tid til det grønne skifte, og så skal man følge med i, hvad der sker med elprisen.

Vi bliver også mere og mere afhængige af elektricitet. Vores biler og cykler er elektriske, samtidig med at vi har endnu mere elektronik i hjemmene. Vi anbefaler, at du tager et kig på vores tips til at spare strøm!

Tjenestetorvet.dk

Tjenestetorvet

Få tilbud fra flere el-selskaber!

Tips til at spare strøm

Der er mange gode råd til at spare et par kroner på strømmen. Nogle af vores tips til at spare på strøm kan klares på et øjeblik uden ekstra omkostninger, mens andre kræver en investering. Hvis du også vil gøre en forskel, når det kommer til klimaet, så er vores tips nyttige.

Det er ikke nødvendigt at ændre forbrugsvanerne radikalt, men derimod se på nye måder at opvarme huset på. Der er først og fremmest mest at hente ved at skifte el-leverandør. Når det er sagt, så er det alle de små ændringer, man laver i hverdagen, der i sidste ende er mest effektive. Sådanne tiltag sparer dig for omkostninger og miljøet for emissioner.

Vi kigger nu på 10 gode råd til at spare på strømmen.

Tips til at spare strøm – Kort opsummeret

  • Sænk temperaturen på radiatorerne og luk dørene. Luk dørene mellem rum i huset. Dette giver mindre træk, og du kan dermed sænke temperaturen på radiatorerne.
  • Evaluér din strømaftale. Spotprisen kan nogle gange være meget høj. Tjek om der er bedre tilbud på markedet!
  • Varmepumpe. Dette er en lille investering, men kan på sigt spare dig for relativt store summer.
  • Reducér belysningen. Det behøver ikke at være helt lyst i hele huset hele tiden. Sluk lyset i værelser, du ikke opholder dig i!
  • Brug mindre vand. Vandopvarmning bruger meget strøm. Her er meget at spare.
  • Tænd pejsen. Har du en pejs? Så skal du selvfølgelig gøre brug af den.
  • Ventilation. Lad ikke ventilation i boligen give et stort varmetab.
  • Sluk standby-produkter. Elektriske produkter bør slukkes helt for at spare så meget strøm som muligt.
  • Forbedring af isoleringen. Sørg for, at huset er godt nok isoleret. Overvej efterisolering!
  • Udskift dine vinduer. Der kan være stort varmetab omkring vinduerne. Overvej gerne at udskifte vinduerne, hvis de har overskredet deres levetid.

1. Sænk temperaturen på radiatorer og luk dørene

Panelovn

Der er forskel på stue og entre. Det er rart at cirkulere luften i huset, men om vinteren vil det trække unødig varme fra stuerne at have dørene imellem rummene åbne. Når dørene er lukkede, kan du også sænke temperaturen på radiatorerne.

Lidt tunge gardiner, der hænger helt ned til gulvet, er også med til at holde kulden ude. Man er nødt til at udlufte eventuel kondens, der kan opstå, når kold luft bag gardinet rammes af varmere luft indenfor. Gør dette om aftenen, når du går i seng.

Sænk også varmen i soveværelser (det er faktisk sundere at sove i et køligt rum), og andre rum du ikke opholder dig i til dagligt. Ønsker du alligevel lidt varme, kan du bruge en fjernbetjening til radiatorerne, hvilket betyder, at rumtemperaturen reguleres efter brug.

Væn dig til en lavere temperatur i stuen. Det er normalt at have en rumtemperatur på mellem 20-22 grader, men ikke mere. Du kan regulere temperaturerne på radiatorerne ved at indstille den timer, der er tilgængelig på de fleste varmeapparater i dag. Hav gode tæpper til rådighed.

2. Evaluér din strømaftale

Der er meget at spare på at skifte el-leverandør i dag. Men hvordan vælger man i mylderet af el-leverandører, el-aftaler og elpriser?

Med stigende elpriser kan det være klogt at overveje en fastprisaftale. Der er mange gode alternativer på markedet her, og vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra flere aktører på samme tid.

Det kan du gøre via Tjenestetorver.dk. Du udfylder blot lidt korte oplysninger om din bolig, inden Strøm.no sender dit tilbud videre til flere af de største aktører på markedet. Servicen er 100 % uforpligtende, og el-leverandørerne kontakter dig så snart som muligt.

Tjenestetorvet.dk

Tjenestetorvet

Få tilbud fra flere el-selskaber!

3. Varmepumpe

Flere og flere vælger at bruge en varmepumpe til at varme huset op. Varmepumperne har et beviseligt lavere strømforbrug, og du får hurtigt dine opstartsomkostningerne tilbage i form af reducerede elregninger.

Vi anbefaler, at du tager et kig på varmepumperne hos Nærvarme.dk. Her finder du varmepumper i mange forskellige prisklasser, og servicen er god!

4. Reducér belysningen

Reducér belysningen

Elektricitet brugt til belysning kan faktisk koste mange penge over tid. Måske har du mange spots i loftet, eller pærer som ikke er energivenlige.

Uanset hvilke løsninger du har til belysning i boligen, kan det betale sig at slukke lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Det behøver ikke at være helt lyst i hele huset hele tiden!

5. Brug mindre vand

Mange mennesker tror, at vand er gratis. Sådan er det ikke, og de fleste har en vandmåler, der holder styr på, hvor meget vand de bruger i løbet af året.

Hvor meget vandet koster, vil naturligvis ikke blive påvirket af prisen på el, men husk at vandet som regel også skal varmes op. Dette bruger strøm, og et unødigt langt og varmt brusebad kan hurtigt trække elregningen op, når priserne er på deres højeste.

6. Ild i pejsen

Denne taler for sig selv. Hvis du har en pejs, bør du uden tvivl bruge den. Ja, det koster lidt at købe brænde, men med dagens elpriser vil du uden tvivl kunne spare et par kroner ved at tænde op i pejsen!

7. Ventilation

Man skal selvfølgelig have god ventilation i hjemmet. Dette sikrer en god luftkvalitet, og det bliver mere behageligt at opholde sig indendørs.

Problemet opstår, når ventilationen er for god. Helt åbne ventiler kan hurtigt føre til et relativt stort varmetab, og radiatorerne skal arbejde hårdt for at holde en behagelig temperatur i rummet.

Reglen er derfor enkel. Du skal selvfølgelig sørge for god ventilation – men alt med måde!

8. Sluk standby-produkter

Standby-produkt

Du har måske hørt om elektriske produkter, der går på standby-tilstand? Det betyder, at produkterne ikke slukker helt, og at de mere eller mindre kun går i dvaletilstand. Typiske eksempler på produkter, der har disse egenskaber, er TV, radio, forskellige el-produkter til køkkenet og lignende.

Løsningen er enkel. Sluk helt for produkterne, når de ikke er i brug!

9. Forbedring af isolering

Isolering er et vigtigt emne, når man bygger nye huse i dag. Det er svært, for man forringer noget af kvaliteten, når det kommer til ventilation. Men ældre bygninger kan have stor gavn af at udskifte isoleringen i væggene. Det er ikke så svært at lægge plader af glasuld, men man er dog nødt til at fjerne panelet på væggene.

Der findes naturlige alternativer til Glava-isolering, såsom Hunton-træfiberisolering. I dag blæses isolering ofte ind med en stor pumpe. Du behøver ikke at opfylde nye krav på ældre huse, men alt, der har med isolering at gøre, kan sænke el-omkostningerne betragteligt.

10. Udskift vinduerne

Udskiftning af vinduer er en større operation, men vil kunne fjerne koldluftindtag med op til 40 %. Du skal bruge en handy tømrer til at udskifte vinduer, så det er en større engangsinvestering. På sigt vil du spare meget strøm på grund af de nye vinduer. Tjek dog om det nødvendigt at skifte tætningslister, da de har en tendens til at mørne.

Du kan eventuelt se på de forskellige materialevalg, der findes på vindueskarme. En ramme med et udvendigt aluminiumsdæksel vil være mere bestandigt over for vejr og vind. Vinduer med 3-lags glas er dem, der holder bedst på varmen, mens store vinduer har mere varmetab end små.

Sammenfattende

Det bliver dyrere og dyrere at bo i Danmark. Inflationen er højere, end den har været længe, ​​men samtidig er renterne på opsparingskonti stadig lave. Derfor leder mange efter alternative måder at spare penge på.

Udover at placere pengene, hvor du får den bedst mulige rente, er der selvfølgelig en anden ting, du også kan gøre, nemlig at spare på strøm. Vi håber, at vores sparetips har givet dig god inspiration til, hvordan du kan reducere din elregning!