Rengøring av vaskemaskine: Sådan gør du det!

Vaskemaskine

Hvordan man rengør vaskemaskinen, er et emne, som du måske ikke har tænkt så meget over. For hvis der er noget, en vaskemaskine skal kunne, så er det at forblive ren, tænker du måske?

Selv en vaskemaskine har brug for rengøring og at blive vasket i ny og næ. Det er trods alt den mest brugte maskine i husstanden. Du kan finde ud af, hvordan du bedst rengør og renser vaskemaskinen her!

Mange undrer sig over, hvordan rengøring af vaskemaskinen kan forhindre blødt tøj, kortslutninger og i værste fald brand. Inden det går så galt, bør du tænke over hvordan du kan forebygge skader. Hvordan man rengør vaskemaskinen kan opsummeres i et par enkle punkter, som man bør følge rutinemæssigt. Når det er blevet en vane, vil du ikke kun sikre dig mod kortslutninger og brand – du får også rent og tørt tøj.

Her er hvad der er vigtigt at tjekke!

1. Rengør filteret

Filter vaskemaskine

De fleste vaskemaskiner har et filter i bunden, som fungerer som en opsamler. Det stopper ting, der ikke burde være i tromlen, såsom mønter, papirclips og knapper. Derudover indsamles der også tøjfiber. Når du sjusker med dette, vil vaskemaskinen ikke kunne dræne gråvandet. Resultatet er, at tøjet hverken bliver rigtig rent eller tørt.

Det første, du skal gøre, er at åbne låget og lade vandet løbe ud. Enten er der et filter der, som du renser for snavs, eller ën anden slags opsamler med en lignende funktion, der stopper snavset. Tag den ud og rengør den grundigt, inden den sættes på plads igen. Nu vil vaskemaskinen vaske bedre og ikke mindst være mere økonomisk og bruge mindre strøm.

En konsekvens af ikke at være omhyggelig med at rense filteret i opsamleren er, at vandet ikke pumpes ud. Slangen kan blive beskadiget eller bøjet, så vandet ikke løber frit. Tjek derfor også den slange, der sørger for skift af vandet!

2. Tør støv af

Myk klut

Det er vigtigt at tørre støv af omkring vaskemaskinen. Du synes måske at det at støve af er kedeligt, men i denne sammenhæng er det vigtigere end du tror. Grunden til dette er, at der lægger sig støv over de elektriske komponenter, hvilket i værste fald kan føre til kortslutning.

Hvis husstanden er stor, og vaskemaskinen kører kontinuerligt, vil der med tiden samle sig meget støv. Gør det til en rutine. Hver gang du er i vaskerummet, skal du blot have kluden klar. Så slipper du for alt for meget besvær!

Brug gerne en tør klud. Rengør hurtigt hele ydersiden af vaskemaskinen. Vær også opmærksom på det omgivende støv. Store klumper med støv sætter sig omkring vaskemaskinen og kan skabe varmeudvikling. Det kan skabe farlige situationer.

Tjek også gerne stikkontakterne. Så forhindrer du at der opstår gnister!

3. Tjek remmen

Når du allerede har åbnet vaskemaskinen, kan du altid inspicere den en smule mere. Der er mange vaskemaskiner der bliver smidt ud, fordi man ikke ved, hvordan man skal håndtere dem. Måske synes du det er skræmmende, men faktisk er det ikke så svært. Og det er ret sjovt at lære, hvordan den kan fikses. Noget så simpelt som en knækket rem kan gøre at vaskemaskinen bliver smidt ud.

Remmen kan være faldet af sporet eller røget på tværs. Det kan være fordi den er mørnet, eller simpelthen fordi maskinen har arbejdet lidt for hårdt. Det er nemt at skifte remmen, så længe du køber en ny, der passer.

Det er lidt sværere at ordne børsterne. Disse bliver slidt længe før, vaskemaskinen er ødelagt. Når de er slidt, virker centrifugen ikke.

En af grundene til at remmen går i stykker er, at du fylder for meget i vaskemaskinen. Når du gør dette, vil vægten af tøjet ikke blive jævnt fordelt, og centrifugen vil arbejde hårdere. Vaskemaskinen begynder næsten at hoppe, og alle komponenter vil modtage stød, som med tiden vil beskadige vaskemaskinen. Du skal ganske enkelt undgå at putte for meget tøj i maskinen!

Konklusion

Hvordan man rengør og renser vaskemaskinen, er vigtig vedligeholdelsesviden, der ikke kun giver en bedre tøjvask og centrifugering, men også vil øge maskinens levetid.

Det vigtigste er at rengøre vaskemaskinen med jævne mellemrum, tørre støv og snavs op, tømme filteret og kontrollere, at remmen fungerer optimalt!