Tilstoppet afløb i badet? 5 enkle råd!

Tilstoppet afløb i badet

Kan du mærke, at vandet bliver lidt længere på fliserne, når du er i brusebad? Så kan afløbet være ved at blive tilstoppet!

Tilstoppede afløb i badet er ikke særlig sjovt. Det betyder ganske enkelt, at der skal handling til for at forhindre, at afløbet tilstopper helt.

Grunden til at afløb bliver tilstoppet er som regel hår- og hudrester, man vasker af, og andre ting som fedt fra sæbe, kalk og andre rester. Mange tænker måske, at det ikke er så farligt, hvis vandet løber lidt langsommere væk, men i sidste ende kan det blive helt tilstoppet. Det kan føre til vandskader, og det vil du helst undgå, ikke?

Sådan rengøres afløbet i bruseren

Vi anbefaler, at du tager engangshandsker på og får fat i en spand varmt vand og en klud, inden du starter. Så er det bare at komme i gang. Det er tips, du kan bruge med jævne mellemrum, så selve opgaven går mere gnidningsfrit!

1. Kig ned i afløbet

Det første du skal gøre, når du rengør afløbet i bruseren, er at tage risten op. Sådan får du overblik over, hvordan det ser ud nede i afløbet.

Er det helt stoppet, finder du med garanti årsagen her. Nogle afløb har en kop, der vil opsamle det meste af hårrester og lignende, mens andre afløb ikke har en. Tjek gerne om koppen skal tømmes!

2. Begynd at vaske

Nu er det bare at begynde at vaske. Er det længe siden, brusedøren er blevet vasket? Så kan det godt tage et stykke tid!

Her skal man omhyggelig og bruge lidt tid på at få det rent. Vask og skrub så afløbet ser skinnende rent ud.

Det kan være godt at vaske afløbet regelmæssigt. Dette er en god strategi for at undgå tilstoppede afløb, og du sparer dig selv for meget arbejde senere!

3. Skrub

Der er en god grund til, at du bør skrubbe afløbet. De rester, der har samlet sig her, er i en forrådnelsesproces. Dette vil udsende en lugt, som ikke er særlig behagelig.

Skrubningen kan foregå med en svamp eller en gammel opvaskebørste. Plak kan faktisk forkalke og få afløbet til at tilstoppe hurtigere, så det er godt at gøre det ofte.

4. Skyl og rens

Ja, nu skulle alt se godt ud. Skidt og snavs er fjernet fra afløbet, og vandet løber nu meget lettere ned i rørene. Skyl grundigt med varmt vand og tag en lille inspektion af afløbet.

5. Sæt risten på plads

Det sidste, du mangler at gøre, er at placere risten over afløbet igen. Den følger som regel en rille, som den passer ind i, eller som kan skubbes på plads.

Nu mangler du kun at give dig selv et klap på skulderen. Du er færdig!

Andre tips til, hvordan du holder bruseafløbet rent

Nogle rør er gamle og skal muligvis udskiftes. Men før man går til sådan en vurdering, er der andre måder at holde afløbet rent og fri for snavset belægning. Afløbsrens er en ting, der kan hjælpe dig med at holde afløbet rent.

Det mest anbefalede produkt er Mudin, en flydende afløbsrens til mindre eller større forstoppelser i dræn og afløb.

Det er en god idé at følge instruktionerne på flasken, men i princippet skal du lade væsken virke natten over. Så vil du bemærke, at den skånsomme rens har gjort et godt stykke arbejde med at opløse snavs og plak. Husk at skylle med varmt vand efter brug af Mudin!