Valg af farve til hus: Hvad skal du tænke på?

Farve på hus

Er du i tvivl om, hvilken farve du skal vælge til huset?

Der er faktisk flere ting, du bør tænke over, inden du begynder at male dit hus. I denne artikel gennemgår vi nogle af de vigtigste faktorer!

Hvad skal du tænke på, når du vælger en farve til dit hus?

De fleste af os bor ikke i beskyttelsesværdige huse og slipper for at få kommunen på nakken, hvis vi maler huset lyserødt eller blåt. Alligevel kan der være en del ting, man skal huske på, når vælger farve til sit hus.

Der er flere ting, der kan få dig til at nå frem til den rigtige farve, blandt titusindvis af farver og kombinationer fra de forskellige leverandører. Lysere farver kan få huset til at fremstå større, mens mørke farver har den modsatte effekt.

For at hjælpe dig på vej har vi samlet en lille liste over de vigtigste faktorer, du bør tænke over, inden du maler dit hus.

Materialer

Hvilke materialer huset er bygget med kan have betydning for, hvilken farve du vælger.

De fleste huse er bygget med træ som gran og fyr. Gran er lidt lysere træ, mens fyr er lidt rødlig.

Har du træ på ydervæggene, der er trykimprægneret, bør du vente med at male huset til det har tørret godt i nogle måneder.

En nyere minimalistisk stil med tynde panelborde vil ofte være bejdset for at give det bedst mulige look. Normalt bruges primærfarverne brun, sort og grå!

Husets stil

Det samme gælder husets stil. Der findes mange typer huse, hvad enten det er parcelhuse eller murstenshuse. Det kan være rart at finde ud af, hvilken stil huset er bygget i, så man kan se på, hvilke farver disse huse er beregnet til.

I dag ser vi alt fra græsk til postmoderne stil, og så vil du kunne opdage, hvilke farver der traditionelt har været brugt til netop dit hus.

Omgivelserne

Omgivelserne kan betyde meget for, hvordan du vælger at male huset. Bor du på landet med mange grønne og andre elementære farver, kan du med fordel skabe en kontrast

Bor du derimod i et tættere befolket område, kan det betale sig at kigge til naboen for inspiration.

Farverne på nabohusene

Vi danskere trives ofte bedst i flok, og man har ikke altid lyst til at skille sig ud.

Det er meget almindeligt at male sit hus på samme måde som naboerne, når man bor i rækkehuse eller andre former for boligforeninger. At male huset i de samme farver vil helt sikkert mindske nabokonflikterne og gøre alle glade.

Har du derimod et parcelhus i et tæt bebygget område, så behøver farverne ikke at være ens. Du må alligevel gerne tage et kig på naboerne og eventuelt vælge en farve i samme nuance.

Geografiens betydning

Geografi kan have betydning for husets farve. Ser man på huse i det arktiske område, ser man ofte huse i mange stærke farver. Rejser du længere sydpå vil du se huse i mere neutrale farver.

Geografi kan have betydning for, hvordan solen falder på huset. Om huset bader i sol eller ligger i skyggen kan have betydning for, hvordan du vil male dit hus næste gang. Vejr og vind kan have betydning for, hvordan huset opleves af dem, der ser på det!

Detaljefarver

Er du i tvivl om, hvorvidt du tør gå efter en “frisk” farve til dit hus, så kan du vælge at holde farverne neutrale. Så kan man i stedet bruge sin kreativitet på detaljerne.

Tagryggen, vandbrædder, lister og døre er detaljer, der kan indrettes med spændende farver, der gør huset unikt. Derudover kan en have indeholde stort potentiale. Her kan du eksperimentere med mange spændende detaljefarver!

Hvad er de mest populære husfarver i 2022?

Valg af farve til hus

I Danmark elsker vi traditioner og de gængse farver som rød, hvid, grå og gul går ofte igen. Samtidig ser vi også en tendens til brug af blødere pastelfarver i danske huse.

Vi har nemlig behov for at lege mere med farverne og bruge kreativiteten. Vælger du derimod hvid så har du mulighed for at bruge farvekortet på detaljerne i dit hjem og din have.

Nogle af de mest populære farver i 2022 er:

  • Jotun 2006 Husmannsrød.
  • Jotun 0152 Staverngul.
  • Nordsjø Embracing Blue.
  • Nordsjø Kleber Grey.
  • Jotun 0734 Brunsvart.
  • Nordsjø My Green Garden.

Hvordan får man maling til at holde så længe som muligt?

Det er rart at mel det sidste strøg på et stort hus og så håbe, at der går mange år, før man skal male det om. For at få det bedste resultat er det klogt at være godt forberedt.

Først og fremmest skal du vaske husets fire vægge grundigt. Dette er et arbejde, der er ret tungt og kræver tålmodighed. Samtidig afslører det også panelets tilstand.

Husvask og kraftvask anbefales både til vedligeholdelse og før maling. Du fjerner salte, svampesporer og alger, der er trængt ind i træet. Hvis panelet virkelig bliver angrebet, bør du i værste fald skifte de borde, der er i dårligst stand.

Hvis du gør dette til en vane, holder malingen og panelet længere. Husets tilstand vil være bedre, end hvis du ikke foretog nogen foranstaltninger.

Det kan også være godt at forsøge at komme af med så meget gammel maling som muligt. Du har måske fået en del af ved at vaske, men du skal muligvis også bruge en skraber.

Ved at fjerne så meget gammel maling som muligt sikrer du samtidig, at den nye maling holder længere. Dette skyldes, at underlaget er fladere og har mindre chance for at løbe tør for luft, hvilket vil føre til oxidation under malingen. Når du har skrabet alle væggene, kan du skylle med haveslangen og lade væggene tørre.

Ved at påføre en grundmaling/primer vil malingen sætte sig fast på laget og mindske muligheden for råd forårsaget af tid, vejr og vind. Skal du kun male over gammel maling, så skal disse punkter stadig følges.

Sammenfattende

At vælge den rigtige maling til dit hjem kan være en udfordring. Uanset hvilken farve du ender med, skal du først og fremmest sikre dig, at du er tilfreds.

Det er en god idé at tænke over ting som materialer, stil, omgivelser og detaljer, når du maler, da det er med til at påvirke resultatet.

Den allerbedste måde at holde malingen så længe som muligt på er årlig husvask og grundig forberedelse. Vi håber, du har fået den viden, du skal bruge for at komme i gang med at male dit hus i år!

Inspiration

Bolius

Nordsjö