Dårligt indeklima i hjemmet? 8 enkle tips!

Luftfukter

Har du bemærket, at du oftere får hovedpine, ondt i halsen og koncentrationsbesvær? Det er ikke sikkert, du bare er i dårlig form. Det kan have med indeklimaet at gøre!

”Hvordan kan jeg undgå et tørt indeklima?” er et spørgsmål, der fører til mange forskellige svar. Men det er blevet endnu mere aktuelt, nu hvor en luftbåren infektion har skabt furore verden over. Mundbind, hjemmekontor og karantænehoteller er blevet nye ord, vi bruger.

Tjek disse 8 tips til optimering af den indendørs luftfugtighed!

1. Luft bedre ud

Luft bedre ud

Din bolig er et perfekt sted for skidt og snavs at trives. Partiklerne absorberer fugt i luften og gør den mere tør. Lufter du ud med jævne mellemrum, vil luftbåret støv, svampesporer og partikler i luften slippe ud.

Ved at udlufte regelmæssigt kan du erstatte den gamle luft. Det er meget enkelt!

2. Skru ned for temperaturen

En grund til at luften bliver tør er varm luft uden relativ fugtighed. Det skyldes, at fugtig luft er lettere end tør luft og vil dermed blive ført opad. På den måde forbliver den tørre luft, hvor du opholder dig.

Sænker du temperaturen med 8 %, får du mere blandet luft, der er tættere på det ideelle fugtighedsmål.

3. Brug en luftfugter

Levoit 600 Hybrid Test

En ting som kan fikse tørr luft inne er en såkalt luftfukter. Dette er et apparat som sprer ørsmå vanndråper utover i rommet. Luftfukteren passer utmerket i perioder med tørr luft, noe du kan dra nytte av for å få bedre inneluft som gir deg overskudd.

4. Få flere planter

Grønne planter er ikke kun flotte at se på. De producerer også ilt, som vi er helt afhængige af.

Derudover renser de også luften for støv og partikler, der får os til at trække vejret dårligere.

5. Gør jævnligt rent

Gør jævnligt rent

Fjernelse af støvpartikler via en rengøring og en tør støveklud vil forbedre indeklimaet i dit hjem. Det handler ikke om at gøre mere rent, men om at gøre rent regelmæssigt. En grundig rengøring hver uge er nok til at få højere luftfugtighed og at føle dig bedre tilpas i rummet.

6. Tjek ventilationen for skader

Luftfugtigheden bør være mellem 40-60% for at undgå helbredsproblemer. Du bør muligvis tjekke din ventilation.

Den har ophobet støv, fedt og snavs i mange år og kan tage skade, så den ikke kan hjælpe med at forbedre luften i rummet. Det er relativt nemt at rengøre ventilationsanlægget, ifølge denne artikel fra Tu.no.

7. Anskaf et hygrometer

Hvad der er ideelt, og hvad der er det rigtige at gøre, er ikke altid let at afgøre. Ligesom luft er fugt usynlig for os.

Heldigvis kan et hygrometer fortælle dig sandheden. Med dette apparat behøver du ikke spekulere på, om luften er for tør eller ej. Det er dejligt nemt!

8. Isolering og varmepumpe

Hvis du fyrer med træ om vinteren, vil der også blive blandet noget støv fra fyringen ind i indeluften.

Overvej derfor at tænde for varmepumpen for at holde en konstant temperatur på omkring 21-22 grader. Større indgreb som bedre isolering i vægge og lofter kan også være smarte for at undgå unødvendige udsivning af opvarmet luft.

Dårligt indeklima: Hvad er symptomerne?

Tør luft kan være til gene for mange. Men hvad er egentlig symptomerne på, at luften er for tør inde i hjemmet?

  • Astmatikeren har mere alvorlige anfald.
  • Tør hud og ømme øjne.
  • Træthed og hovedpine.
  • Statisk hår og tøj.
  • Træ revner.

Sammenfattende

Vinteren er ofte årsag til et tørt indeklima. At undgå et tørt indeklima handler om god ventilation, regelmæssig vask og ikke mindst muligheden for at få en luftfugter.

Symptomer på tør luft kan være, at du får luftvejsproblemer, hovedpine og et generelt dårligere helbred. Derudover spredes infektion lettere i tør luft.

Vurdér dit behov for en ordentlig luftfugtighed nu, før vinteren melder sig!