Sådan laver du en indendørs køkkenhave

Friske krydderurter i vindueskarmen

Det er ikke så svært, som man skulle tro at have sin egen køkkenhave indendørs. De passer perfekt på en solrig vindueskarm, og den er lige så praktisk, som den er et dekorativt element i køkkenet.
Uanset om du bor i hus eller lille lejlighed, er det ret nemt at lykkes at lave sin egen køkkenhave – du skal blot sørge for at krydderurterne har gode levevilkår.

Friske krydderurter er en nem måde at løfte ethvert måltid på, og der er noget særligt ved at bruge sine egne krydderurter direkte fra sin egen vindueskarm. Måske bliver du også mere kreativ i køkkenet og bliver inspireret til at prøve noget nyt?

Du kan starte med de simpleste krydderurter, såsom timian, basilikum, mynte, persille og purløg. Og plant kun de urter, du ved, du vil komme til at bruge.
Efterhånden som du får erfaring, kan du prøve mere udfordrende urter. Du kan købe frø og så på egen hånd. Så længe du følger anvisningen på pakken, er det ikke svært.

Vælger du at købe færdige planter, anbefaler vi at købe disse hos et gartneri, da de har et bedre udgangspunkt for at overleve i dit hjem.
Du har sikkert lagt mærke til, at de krydderurter, du køber i butikken, er visne efter kun et par dage?
Krydderurterne du køber i butikken er beregnet til at blive brugt på én gang, da de har for lidt plads og for lidt næringsrig jord til at kunne overleve i lang tid.

Efterhånden som planterne vokser og temperaturen udenfor bliver varmere, kan urterne sættes ud. Det kan være godt gradvist at vænne urterne til det danske klima ved at sætte dem ud om dagen og tage dem med ind om aftenen. Dette gælder alle krydderurter undtagen basilikum, den tåler ikke træk og bør derfor stå indendørs eller i læ for vind udendørs.

Timian

Et bundt timian

Timian er en smuk krydderurt, der passer godt til supper og gryderetter, og er dejlig til rødt kød.

Dette er en flerårig urt, der trives bedst et solrigt sted, og kan stå lige i solen. Dette får den til at udvikle en stærkere smag. Selvom den er flerårig, anbefales det stadig at så nye planter hvert andet år, da de unge planter giver mest smag.

Den kan godt lide at tørre lidt ud mellem hver vanding og holder ikke af at stå fugtigt over tid. Sørg for, at potten er godt drænet og tjek, at jorden er tør mellem hver vanding.
Bør gødes regelmæssigt.

Høster du timian regelmæssigt, får du en mere frodig plante, da den sætter sideskud under hvert bladpar.

Basilikum

Frisk basilikum i en kande

Basilikum smager fantastisk til fisk, fjerkræ og pastaretter. Den går hånd i hånd med tomater og er fremragende i saucer og marinader. Den skal tilsættes mod slutningen af tilberedningen, da den mister meget af sin gode smag, hvis den varmes for meget.

Basilikum er en etårig urt, der skal stå så lyst som muligt, gerne i fuld sol. Den tåler ikke træk, så når det ikke er sommer, bør den stå i læ eller i drivhus.
I mørkere tider, hvor planten ikke får nok dagslys, bør du opsætte en ekstra lyskilde over planterne, gerne et lysstofrør med vækstlys.

Basilikum kræver regelmæssig vanding og tåler ikke udtørring. Den skal vandes på jorden, ikke på bladene.
Den har brug for mange næringsstoffer for at kunne producere nye blade, så den bør gødes ofte eller med langtidsvirkende næringsstoffer.

Basilikum bør toppes regelmæssigt, da den holder op med at producere smag, hvis den når at blomstre. Husk at du altid skal lade et par blade stå på stilken for at den kan fortsætte med at vokse.

Mynte

Frisk mynte i en morter

Mynte er en forfriskende og aromatisk krydderurt, der passer lige så godt til retter med kylling, svinekød og lam som til desserter og salater. Og den er selvfølgelig uundværlig til mojitos!

Mynte er en flerårig urt, der er nem at passe og spredes nemt. Derfor anbefales det at dyrke den i potter, så den ikke vokser vildt.
Udfordringen ved at have dem i potter er, at rødderne hurtigt optager meget plads, hvilket igen giver for lidt næring til planten.
Derfor bør du om foråret dele den ved at bryde rødderne op, inden du planter den igen. De rødder, du står tilbage med, kan enten sættes i en ny potte, eller du kan give dem væk til en ven.

Den trives i fugtig jord og udvikler den kraftigste smag, hvis den får lidt morgen- eller aftensol. Den skal også gødes regelmæssigt, når den står i potte.

Mynte skal toppes ned til 2-3 bladpar inden de bliver for lange, og så kommer der nye skud under hvert blad.

Persille

Frisk persille i en trækasse

Persille er en klassisk krydderurt, der bruges meget, og den passer godt til supper, saucer og dressinger. Vi foretrækker bredbladet persille, da den er mere aromatisk end kruspersille.

Persille er en toårig urt, der trives bedst varmt og solrigt og bør placeres i et vindue, hvor du har sol det meste af dagen. Smagen er bedst det første år, så det kan betale sig at plante igen næste år.

Den skal tørre lidt ud mellem hver vanding, så mærk hvor let potten er inden vanding.

Sår man persillefrø går der ret lang tid, før de begynder at spire, faktisk 4-6 uger. Det du kan gøre for at fremskynde processen er at lægge frøene i lunkent vand i 24 timer før såning.

Purløg

Frisk hakket purløg

Purløg er en allrounder, der passer til det meste. Den er især meget brugt i kartoffel- og æggeretter, og den passer godt til fiskeretter, saucer og dressinger.

Purløg er en flerårig, hårdfør plante, og trives bedst i veldrænet jord. I indendørs potter kan de hurtigt tørre ud, så det er vigtigt at vande, når potten føles let.
Den sætter pris på regelmæssig gødning.

Holder den længe nok, blomstrer purløget. Så er det klogt at klippe hele planten ned, så den kan komme med nye skud. Hvis du lader blomsterstilken stå, så er det godt at vide, at den er lidt bitter i smagen.