Planter der klarer sig godt i mørke rum

fredslilje i mørkt rum

Ikke alle årstider giver lige så meget sollys, som der er om sommeren. Fortvivl ikke. Faktisk er der planter, der klarer sig godt i mørke rum!

Når man bor i Danmark, må man bare leve med, at nogle årstider er mørkere end andre. Det går selvfølgelig ud over planterne, som er helt afhængige af lys for at overleve.

Måske har du nogle mørke hjørner i dit hjem, som du helst vil have pyntet op med nogle flotte grønne planter. Eller måske vil du gerne have nogle planter på badeværelset, hvor der ofte ikke er et eneste vindue.

De planter, vi viser dig i denne artikel, kan overleve med mindre lys end mange andre. Det er faktisk muligt at indrette med planter, selv i de mørkere områder af hjemmet!

1. Lykkebregne (Zamioculcas zamiifolia)

lykkebregne

 

Det er ikke uden grund, at lykkebregnen ofte omtales som en skabsplante. Lykkebregnen er en robust og hårdfør plante, som for det meste passer sig selv.

Lykkebregnen overlever, selvom lysforholdene er meget dårlige. Du kan næsten lægge den helt nederst i garderoben, og de smukke, fine blade vil stadig blomstre. Det kræver simpelthen minimalt med lys!

Alligevel er der noget, du skal gøre for at planten kan overleve. Lykkebregnen trives bedst i blomsterjord. I modsætning til mange andre planter trives den heller ikke, når den får for meget lys. Lykkebregnen har også den fine egenskab, at den opbevarer vand i rødderne. Du skal derfor passe på ikke at give planten for meget vand.

Temperaturen er også vigtig. Lykkebregnen kan efterlades udenfor (så længe den ikke får for meget sollys og vand). Når temperaturen falder til under 15 grader, kan det ellers være godt at bringe planten indenfor igen.

2. Filodendron

Filodendron

Filodendron stammer fra tropiske egne i Amerika. Derfor er det lidt mærkeligt, at den faktisk ikke skal placeres direkte i sollys.

I modsætning til hvad mange tror, ​​er filodendron ikke en enkelt plante. Filodendron-slægten består af cirka 450 forskellige arter. De arter, der har mørke toner i bladene, behøver faktisk ikke meget lys for at overleve.

Et eksempel på dette er philodendron scandens, som ofte omtales som en klatreplante. Denne har mørkegrønne blade og behøver kun en smule sollys for at overleve.

Da planten stammer fra tropiske områder, bør den ikke efterlades i temperaturer under 15 grader.

3. Sømandstrøst (Aglaonema)

Sømandstrøst

Sømandstrøst, også kaldet aglaonema, trives bedst i mørkere områder i hjemmet. Planten stammer fra Filippinerne. Her vokser den faktisk vildt i naturen.

For at få det bedste resultat bør du bruge en kalkfattig jord. Det er vigtigt, at du jævnligt fugter jorden, men ikke falder for fristelsen til at give den for meget vand. Sømandstrøst behøver ikke særlig store mængder vand for at trives.

Som med andre planter, der kun har brug for en smule lys, trives sømandstrøst heller ikke i direkte sollys. Med andre ord er det ikke den plante, du skal have ude midt på verandaen!

4. Calathea

calathea

Hvem beundrer ikke Calatheas smukke og mønstrede blade? Den er helt sikkert blevet en favorit her i hjemmet!

I modsætning til mange af de andre planter i denne artikel har Calathea brug for lidt mere lys for at overleve. Planten bør dog ikke stilles i direkte sollys, og du bør derfor undgå at placere den midt i solen om sommeren. Calathea ser ikke kun godt ud i vindueskarmen – den trives også i indirekte sollys!

Planten stammer fra Sydamerikas jungle og foretrækker derfor en forholdsvis høj temperatur. Generelt bør planten stilles i områder, hvor temperaturen er over 18 grader.

5. Kongebegonie (Begonia Rex)

Kongebegonie

Kan du finde en mere spændende plante end kongebegonien? Vi har alle forskellig smag, men vi elsker bladenes unikke og spændende farver.

Kongebegonien passer perfekt som efterårsplante. Det er både på grund af farverne og det faktum, at den trives uden en masse sollys. Om sommeren bør du beskytte planten mod direkte sollys, da den simpelthen ikke trives i sådanne omgivelser.

Kongebegonien har stadig brug for lidt lys, for at den kan blomstre bedst muligt. Planten holder meget af indirekte lys og er derfor et naturligt valg i vindueskarmen. Om vinteren bør du også sikre dig, at luften indenfor ikke bliver for tør, da kongebegonien trives bedst i let fugtige miljøer.

6. Monstera

monstera

Monstera var en meget populær plante i 70’erne og har igen fundet vej til danske hjem. Planten kaldes ofte fingerfilodendron, og vi elsker simpelthen de smukke og hullede blade.

Monsteraen er nem at passe og er derfor et perfekt valg til dig, der ikke har særlig grønne fingre. Du bør være sparsommelig med både vand og næringsstoffer. Lad den tørre lidt mellem hver vanding. For de bedste resultater kan du også sprøjte bladene med vand med jævne mellemrum.

Om sommeren bør du beskytte planten mod direkte sollys. Den trives simpelthen ikke i sådanne omgivelser. Den skal stadig have lidt lys, og om vinteren kan man stille den i vindueskarmen.

For at finde ud af, om Monsteran får for lidt lys, kan man tage et kig på bladene. Hvis bladene ikke har delt sig, er det et typisk tegn på, at den trænger til lidt mere lys!

7. Fredslilje (Spathiphyllum)

fredslilje i mørkt rum

Fredslilje – en rigtig klassiker. Planten er nem at passe, og der skal ikke meget til for at den trives.

Fredsliljer skal vandes jævnligt, men man kan godt lade jorden tørre lidt op mellem hver vanding. For at den kan blomstre så godt som muligt, skal den kun have en smule lys. Samtidig skal du i hvert fald ikke placere den midt i solen. Dette er en plante, der trives bedst med indirekte lys!

Temperaturen bør ikke være under 16 grader. Om efteråret er det derfor en god idé at flytte fredsliljen indenfor!

Sådan lykkes du med planter i mørke rum

At placere planterne indendørs er faktisk ikke så svært, som mange gør det til. Som vi har set i denne artikel, handler det meget om at vælge de rigtige planter. I mørkere rum er det så meget desto vigtigere at vælge planter, der ikke har brug for meget lys.

En generel tommelfingerregel er, at mørke planter har brug for mindre lys. Så her taler vi om bladenes grønne tone. Hvis den grønne tone er lidt mørkere, kan det være en god indikation på, at planten ikke har brug for ret meget lys.

Alle planter har jo brug for lidt lys for at overleve. Derfor kan det være godt at placere planterne i nærheden af ​​et vindue. På den måde sikrer du, at planterne får lidt indirekte sollys dagen igennem. Hvis der er meget dårlige solforhold, kan du eventuelt købe en vokselampe.

Kilder