Hold huset pænt: 5 gode oprydningstips!

Et ryddig hus

Der er en tendens til, at ens hjem bliver rodet, selvom man har besluttet sig for at holde huset pænt og rent. Hvad der er skyld i det er svært at sige, men der er ingen tvivl om, at det nemt går over styr. For mange er orden ikke så vigtigt, men det er helt klart, at et ryddeligt hjem både er mere behageligt og mere overskueligt. Du kan bedre udnytte huset, hvilket kan føre til, at du både får plads til at dyrke en hobby og får andre muligheder for at boltre dig.

Et ryddeligt hjem vil spare dig for tid og besvær. Rod kan ofte også sige noget om, hvordan du ellers har det. Så måske handler ryddelighed om at få ordnet rodet i følelseslivet? Uanset årsagen er her nogle specifikke ting, der kan få dig til at holde dit hjem mere ryddeligt.

1. Hvad skal rummene bruges til?

Hus med hjemmekontor
Hvis du vil holde det pænt, skal du først og fremmest vide, hvad rummene i huset skal bruges til. Måske kan det rodede rum indrettes som et stilfuldt kontor?

Du bør måske først tænke over, hvordan du vil bruge huset. Der opstår ofte problemer ved flytning til nyt hus. Måske fordi der er stor forskel på areal, eller fordi man ikke satte sig ned og tænkte over, hvordan huset skulle bruges.

Rådet er enkelt. Sæt jer ned med skitseblokken og bliv enige om hvordan I vil have det!

2. Du har garanteret ALT for meget

Du samlede sikkert på noget, da du var barn – og fyldte dit værelse med det. Men ikke nok med det, så fortsætter vi med at fylde vores hjem med ting, vi egentlig ikke har brug for.

Hvis du virkelig vil rydde op, så lav et system til at pakke ting væk, du ikke har brug for, som ligger fremme. Giv tøj, der er for småt til børnene, væk og smid beskadigede, slidte ting ud.

3. Få et bedre system

Hvis du har brug for at få det mere ryddeligt, så kan systematisering virke. Vi taler om kasser i en reol, organisering af sommer- og vintertøj eller om at gøre et værelse til et såkaldt “roderum”.

Et roderum er naturligvis ikke en langsigtet løsning, men det kan give dig et overblik over, hvor meget du har liggende, som du egentlig ikke har brug for. Efter du har lavet en fuld gennemgang, kan du begynde at skille dig af med tingene i roderummet, eller eventuelt placere genstandene, hvor de hører hjemme.

Det kan samtidig være godt at oprette en form for lagersystem. Skriv ting ned som tema, type, hvem der ejer indholdet og lignende.

4. Udsæt ikke rengøringen

Et ryddeligt hus handler i bund og grund om at holde det pænt rundt omkring. Det kan være vask af gulve og vægge, lofter og vinduer. Når du først er begyndt at gøre tingene rent som beskrevet ovenfor, bliver det også nemmere at holde rent.

De tiltag, du har truffet, har altså dobbelt effekt, når de bliver ført ud i livet!

5. Du kan videreudvikle dit hjem

Huskeliste til flytning

Et ryddeligt hjem er ikke statisk. Det er konstant i “bevægelse”, og du skal hele tiden sørge for at forestille dig de muligheder, der er i hjemmet. Det kan ofte betyde, at man går på kompromis med sig selv. Men det vigtigste er, at dette ikke er farligt. En gang imellem kan du godt sætte dig ned med tegnebrættet og skitsere og drømme lidt. Find ud af, hvordan du systematiserer dit hjem for at gøre det mere ryddeligt.

5S. Det stammer fra en japansk teknik, som bruges til at forbedre driften af en fabrik. Dit hjem kan også drives på denne måde, uden at det bliver for teknisk.

Men der er flere måder at holde det pænt på. Hvis du bruger disse metoder, kan du få et mere ryddeligt hjem:

  • Brug standardmøbler i de forskellige rum.
  • Hav bøger på reoler og tøj i skabene.
  • Brug hylder i skuret, hvor du kan stable ting.
  • Saml genstande under senge i udtræksskuffen.
  • Giv tøj til Frelsens Hær eller lignende.
  • Gør brug af udearealet i haven.

Opsummering

Det kan være lidt svært at få ryddeligt hjem, når det først er blevet rodet til. Man er simpelthen nødt til at ændre adfærd. Med vores smarte tips kan overgangen alligevel være lidt nemmere. Du kan bruge nogle metoder, der gør det nemmere, såsom at få overblik, ordne rod, systematisere ting og smide ødelagte ting ud, give ubrugt tøj væk eller sælge udstyr, du ikke har brug for.

Ydermere vil regelmæssig rengøring og vedligeholdelse gøre hjemmet mere ryddeligt, og desuden kan løbende forbedringer gøre tingene meget mere overskuelige over tid. Et ryddeligt hjem giver et ryddeligt sind!

Referencer