Valg af ny seng og madras: Hvordan vælge rigtig?

Valg af seng

I denne artikel vil vi se på et af de mest nyttige møbler, der findes. Ja, vi taler om sengen!

Der er ingen tvivl om, at søvn er vigtig for os mennesker. Derfor kan det være okay at tænke over, hvordan man vælger den rigtige seng og madras.

Vi kan sammenligne soveværelsesengen med stuesofaen, både hvad angår størrelse og pris. Ikke desto mindre er vi klart overbeviste om, at valget af seng og madras også betyder endnu mere for et sundt og godt liv. Da vi lever et stadig mere stressende liv, er det helt afgørende, at du sover godt. Vi har set på forskellige senge, og hvordan det at vælge den rette madras kan påvirke dette.

Det vi har taget udgangspunkt i er komfort, funktionalitet og holdbarhed. Vi taler også om forskellene på en kontinentalseng, en rammemadras og en justerbar seng!

Komfort: Seng og madras

Sengetøj

Der er mange ting, der afgør komforten i en seng, men i bund og grund skal det være en seng, der får dig til at føle dig godt tilpas og at sove godt. Det skal være en fornøjelse at gå i seng hver aften og vågne udhvilet hver morgen. Men hvad afgør komforten? Lad os se på nogle vigtige punkter.

Størrelsen

Det første vi skal se på, er størrelsen på sengen. Der er mange størrelser, lige fra enkeltsenge, hvor man knap kan få plads, til dobbeltsenge med god plads til 2 stk. Men nogle vælger måske for stor en seng, eller måske en, der er for lille.

Det første, du bør finde ud af, er selvfølgelig, hvor stor en seng du egentlig har plads til. Fylder den så meget, at du ikke kan komme ud af den fra begge sider, så skal du selvfølgelig overveje en mindre seng. Er du usikker, kan du fx vælge en justerbar seng. Mere om dette senere!

Madrasserne

En ny seng ser altid ud til at have en god madras, men efter et stykke tid mærker man, at den ikke er så god alligevel. Det kan have noget at gøre med madrassens hårdhed.

Vælger du en rammemadras, får du som regel en vendbar topmadras, der passer til dem, der godt kan lide at ligge både blødt og hårdt. Pointen er ofte, at partnere har forskellig smag, og derfor er det klogt at vælge en seng, der giver en vis fleksibilitet.

Kvaliteten

Senge har forskellig kvalitet, og det kan normalt ses på prisen. Til sidst knirker den så snart du vender dig, hvilket får dig til at vågne op med et sæt.

At vælge en kontinentalseng vil betyde, at sengen har flere lags dæmpning og en robust ramme, der ikke knirker. Sådan et valg kan anbefales, da du får meget for pengene!

Funktionalitet

I dag har folk mange flere valgmuligheder end før. Vi kan få senge med justerbart system til at hæve og sænke dele af sengen. Dette kan være meget gavnligt for dem, der lider af forskellige livsstilssygdomme, såsom søvnapnø eller fibromyalgi.

Har du meget ondt i fødderne, kan en justerbar seng være smart, fordi du kan sætte fødderne højt og øge blodcirkulationen.

Du kan også bruge sengen til at nyde gode film eller tv-serier. Eller måske læse en bog?

Men måske har du brug for plads og ønsker en seng med opbevaring, eller en udtræksseng du kan skubbe væk for at frigøre gulvplads. Du kan endda få en seng, som redder op for dig!

Holdbarhed

Sengevalget har også noget at gøre med, hvilken situation du står i. Lidt penge er det alligevel værd at investere i sengekøbet. En del af grunden til, at man bør lægge lidt flere ressourcer i en god seng, er fordi den holder i mange år, og man skal helst ikke gå på kompromis med søvnkvaliteten. Dette er lige så relevant for unge som for voksne!

Noget at tænke på er kvaliteten af elementer som sengebunde, koblinger og træ. Mange senge er lavet af presset knust savsmuld, også kendt som MDF. Dette er en solid erstatning i mange produkter, men den er ikke så modstandsdygtig over for fugt og belastning.

Så hvis du er i tvivl om, hvilken seng du skal vælge, så handler det måske om, hvorvidt du bør vælge en kontinentalseng, justerbar seng eller rammeseng? Vi ser nærmere på de 3 typer!

Kontinentalseng

kontinental seng

Mange mennesker drømmer om en kontinentalseng og tænker på den som en himmelsk seng. Vi kan heller ikke sige, at vi er helt uenige.

I bunden af sengen finder du et robust stel og over denne en tyk madras med fjedre. Sammen med stellet skaber det et solidt fundament for topmadrassen.

Topmadrassen er designet, så den har egenskaber, der passer til forskellige former på begge sider. På den måde kan du vælge en blødere eller hårdere variant. Alt i alt giver det en god søvnoplevelse, der kan tilpasses dine egne behov.

Kontinentalsengen har normalt også en stor sengegavl. Her kan du lege lidt og finde et stilrent design!

Fordele ved kontinentalseng

 • Komplet seng til par.
 • Kan tilpasses flere behov.
 • Et flot møbel.

Ulemper med kontinental seng

 • Større engangsinvestering.
 • Stort møbel.

Justerbar seng

Justerbare senge bliver stadig mere populære blandt forbrugerne. Forskellige årsager gør, at folk har brug for støtte natten igennem, men først og fremmest skyldes stigningen, at der endelig findes justerbare senge til en OK pris.

Det er den indbyggede motor, der giver denne type seng til et større anvendelsesområde. Den kan hæves efter eget ønske, så du kan sove så behageligt som muligt. Er I 2, der deler seng, kan flere af modellerne også tilpasses forskelligt på hver side af sengen!

Fordele ved en justerbar seng

 • Perfekt til at læse, se film og lignende.
 • Fremragende til dem med fysiske lidelser.
 • Mange indstillinger.

Ulemper ved en justerbar seng

 • Dyr at reparere.

Rammeseng

Rammesengene har en ramme, der normalt går helt ned til gulvet og skaber et smukt møbel, der passer godt som dobbeltseng.

En af rammesengenes hovedfunktioner er, at de har skuffer under, så man kan opbevare ting. Langt de fleste har i det mindste mulighed for lidt ekstra opbevaring.

Dette er især gavnligt i små hjem, hvor det handler om at optimere pladsudnyttelsen. I modsætning til de to andre senge er denne hurtig og nem at samle og sætte op. Madrassen er pakket ind i rammen, så den holdes solidt på plads. Rammesenge er nemme at holde ryddelige!

Fordele ved en rammeseng

 • Rent design.
 • Opbevaring i skuffer.
 • Nem at samle.

Ulemper ved en rammeseng

 • Kun en madras.
 • Ikke optimal komfort.

Springmadras eller skummadras?

Så kommer spørgsmålet om madrastypen. Senge leveres som udgangspunkt med en tilpasset madras, men har du en god seng, du ellers er glad for, så kan en ny madras gøre underværker. Valget står mest mellem en spring- eller skummadras.

Springmadrasser er populære, fordi de giver så god støtte og har en lang holdbarhed. Uanset hvilket fjedersystem du vælger, kan det tilpasses forskellige senge. Madrassen ligger som regel direkte på lamellerne i en almindelig seng, men passer også i en rammeseng. Når du skal vælge springmadras, anbefales det at have en topmadras. Det kan du undgå, hvis du vælger en skummadras.

Det der kendetegner skummadrasser er, at de er bløde og anvendelige. De er normalt tyndere end springmadrasser, og kan bruges direkte på lamellerne. Men vil du have en god skummadras, kan du med fordel kigge efter latex. Dette materiale skaber personlig støtte og udnytter vægten til at skabe mere fylde. Latex afleder også fugt og varme, så du vil hurtigt mærke komforten med en skummadras!

Du har sidste ord: Hvad vælger du?

En seng er vigtig for en god søvn. Uden den rigtige seng og madras bliver du hurtigt utilpas, træt, mere stresset og mangle kræfter. Men hvilken man bør vælge, når man skal tage den store beslutning, er ikke altid lige let at vide.

En anbefaling kan være at prøve senge og madrasser på forhånd. Det vil give et fingerpeg om, hvordan det passer dig. Samtidig føler vi, at vi har gennemgået de vigtigste punkter, så du nu står tilbage med en god grundviden. Uanset om du vælger en kontinentalseng, en justerbar seng eller en rammeseng!