Korrekt opbevaring af havemøbler om vinteren

Opbevaring af havemøbler, når det er vinter

Ikke særlig fristende at skulle købe nye havemøbler næste år, fordi dem du har er blevet ødelagt gennem vinteren? Så bør du læse disse tips!

Vinteren er over os, og det store spørgsmål melder sig igen. Hvor skal man gøre af alle havemøblerne?

De fleste havemøbler bør opbevares indendørs, og generelt bør man undgå en masse fugt der, hvor møblerne står. I denne artikel gennemgår vi nogle generelle råd til opbevaring af havemøbler om vinteren, og ser samtidig på hvordan de forskellige typer skal opbevares.

Vask møblerne godt!

Det gælder stort set alle havemøbler. Inden vinteren kommer, bør du rengøre alle møblerne grundigt. Det bør du gøre, uanset om havemøblerne måske ikke ser særligt snavsede ud. Små støvpartikler og andre forurenende stoffer kan gemme sig de mærkeligste steder og vil på sigt kunne give møblerne en kortere levetid.

Rengøringen af havemøblerne behøver heller ikke tage særlig lang tid. Her er det nok med lidt lunkent vand, en klud og nogle milde rengøringsmidler. Efter rengøring skal du skylle møblet grundigt, inden du lader det tørre, før du stiller det til side for vinteren!

Forskellige typer havemøbler

Fælles for næsten alle havemøbler er, at de skal vaskes inden vinteren kommer. Men hvordan skal de forskellige møblerne egentlig opbevares gennem vinteren?

Plastikmøbler

Udendørsmøbler i plast

Generelt er plastikmøbler mere holdbare end dem, der er lavet af træ. Plastik har dog en tendens til at tiltrække meget skidt og snavs, og det hele kan faktisk ende med, at møblerne bliver misfarvede. Det skyldes især, at plast har et højt indhold af kalk.

Inden du sætter plastikmøblerne væk, bør du derfor vaske dem grundigt. Mange anbefaler at bruge bil- eller gulvplejeprodukter på plastikmøbler. Dette vil modvirke misfarvning og kan samtidig være med til at sikre, at møblerne ikke revner, når den bidende kulde rammer.

Rattan

Udendørsmøbler i rattan

Man skal lede længe, før man finder mere populære havemøbler end dem, der er produceret i kunstrattan. Møblerne er stort set vedligeholdelsesfrie. For det meste er det ikke andet end at stille dem indendørs, når vinteren kommer.

På trods af at rattanmøbler kræver meget lidt vedligeholdelse, er der stadig lidt du selv kan gøre for at forlænge deres levetid. Når du stiller møblerne til side for vinteren, anbefaler vi, at du rengør rattanen med et rengøringsmiddel. Dette rengøringsmiddel kan købes på sprayflaske og sælges stort set alle steder, hvor man kan købe havemøbler.

Aluminium og stål

Møbler udstyret med aluminiumsrammer er meget robuste. Der kræves ingen særlig vedligeholdelse, og rammerne er desuden rustfrie. I de fleste tilfælde kan havemøbler i aluminium faktisk stå ude vinteren over. Bare sørg for, at der ikke ligger ekstremt meget sne på møblerne. Sneen er tung, og stellet kan faktisk blive bøjet, hvis vægten bliver for høj.

Har du møbler, der er lavet af stål, skal du også være lidt mere forsigtig. Stålmøbler er langt mere tilbøjelige til at ruste og bør derfor stå indendørs gennem vinteren. Medmindre du altså har købt rustfrit stål.

Havemøbler i træ

Havemøbler lavet af træ bør generelt opbevares indendørs. Der findes dog enkelte træsorter, der kan tåle at stå ude vinteren over. For at være på den sikre side anbefaler vi stadig, at du altid opbevarer havemøbler i træ indendørs.

Træ er også langt mere tilbøjelig til at rådne end andre typer møbler. Møblerne skal derfor ikke være i direkte kontakt med jord eller græs og brug gerne lidt imprægneringsolie inden vinteren kommer.

Stedet, hvor havemøblerne skal stå, bør heller ikke være fugtigt. Er der meget fugt i træet, kan der nemt opstå revner, når den frysende kulde rammer. Det undgår du ved at opbevare møblerne et tørt sted og gerne 15 – 20 centimeter væk fra væggen.

Tekstiler

Tekstiler, såsom puder og duge, skal naturligvis opbevares indendørs vinteren over. Et godt råd kan faktisk være at imprægnere tekstilerne inden vinteropbevaring. Når sommeren kommer igen, bliver det så nemmere at vaske pletter væk fra tekstilerne!

Kilder