Beskæring af æbletræer: Hvordan gøres det?

Beskæring af æbletræ

Er du ikke sikker på, hvordan man beskærer et æbletræ? Dette er ofte en opgave, som mange mennesker udskyder. Ofte fordi det er tidskrævende, og fordi man er bange for at lave fejl.

Det er dog ikke noget, du behøver at være bange for. Hvis der er én ting, der er sikkert, så er det, at man ikke kan slå æbletræet ihjel. Så selvom det måske ser lidt mærkeligt ud bagefter, er skaden ikke uoprettelig!

Det er ikke så dumt at gøre det. Træerne sætter pris på at blive plejet og vil belønne dig med mere frugt.

Hvis du har frugttræer, der ikke længere producerer så meget frugt, og som måske ikke ser så smukke ud, kan beskæring være lige det, du har brug for.

Hvornår skal æbletræet beskæres?

Frugttræer opdeles i to typer, nemlig stenfrugt og kernefrugt. Stenfrugter består af blommer, kirsebær og moreller, mens kernefrugter er pærer og æbler.

Tidligere sagde man, at stenfrugt skulle beskæres om efteråret, men det er man gået væk fra. Årsagen er, at der er risiko for sygdom ved efterårsbeskæring.

Nu anbefales det, at alle frugttræer beskæres i det tidlige forår, mens træerne stadig er uden blade. Du bør dog vente til temperaturen er over 0 grader, og du kan udføre arbejdet uden handsker. På den måde undgår du frostsprængninger i træet.

Det anbefales derfor, at beskæringen sker, før bladene springer ud, men efter vinterkulden har lagt sig!

Hvorfor skal man beskære æbletræer?

Der er flere grunde til, at du bør beskære dit æbletræ. Først og fremmest vil vi stimulere frugtudviklingen, men der er også andre grunde.

  • Forny træet, så det sætter nye skud.
  • Lad træet få lys og luft. Noget der vil bidrage til bedre frugtmodning og reduktion af svampeangreb.
  • Fjern syge og beskadigede grene.
  • Form træet efter dets omgivelser.

Beskæring af æbletræer: Sådan gør du

Beskæring af æbletræer

Hovedårsagen til, at vi vil beskære æbletræer, er for at få mere frugt. Derudover ønsker vi, at det skal se godt ud i vores have. Det kan være en god idé at beskære træet, så du kan komme under det med plæneklipperen, uden at klippe i grenene

De fleste gartnere vælger en paraplyform til deres frugttræer. Så er det nemt at få fat i æblerne, samtidig med at træet får masser af lys. Og paraplytræer ser også pæne ud.

Hvis træet ikke er blevet beskåret før, eller det er længe siden sidst, må du regne med at skulle bruge lidt tid. Du kan med fordel have en motorsav ved hånden, for nemmere at kunne skære de store grene.

1. Få et overblik over træet

Det første du kan gøre, er at stå på afstand og observere træet. Så kan du nemmere se døde grene og slidte grene, som du bør fjerne. Du vil se, at grenene peger i forskellige retninger. De, der peger nedad eller opad, bærer frugt, mens grene, der peger opad, bærer lidt eller ingen frugt.

Start med at fjerne de døde grene med symptomer på sygdom. Du kan så fjerne tætsiddende eller krydsende grene for at få mere luftighed. Der må ikke være for meget mellemrum mellem grenene, så fjern de tyndeste og korteste.

Fjern alle grene, der peger lige op, også dem der vokser indad eller ikke passer ind i den form, man ønsker på træet. Du skal naturligvis også fjerne alle døde, beskadigede eller syge grene.

Når du klipper en gren af, skal det gøres helt inde ved stammen. Pas på ikke at skære ringen over. Ringen gør, at såret du laver efter grenen heler hurtigere, og samtidig mindsker du risikoen for infektion og svamp i træet.

Brug et skarpt og rent beskæringsværktøj, så du kommer lige, flot snit!

2. Fjern ukrudt med det samme

Når du klipper en gren, kommer der nye skud. Disse kaldes vanris og skal fjernes med det samme. Tag dem af mens de er små, for så kan du bare trække dem ud. Hvis de har nået at blive store, skal du klippe dem helt ned til stilken.

3. Træer med gennemgående stamme

Hvis dit træ har gennemgående stammestilk, bør du sikre dig, at der kun er én top. Behold den, der har den bedste retning og giver træet den rette balance. Du kan fjerne de andre.

Hvis træet har flere toppe, vokser de fra hinanden. Det ender med, at træet bliver uhensigtsmæssigt strakt med lange topskud.

4. Hav det rigtige udstyr

Når du beskærer et æbletræ, er det vigtigt med godt udstyr. Du bør i hvert fald have en beskæringssav (gerne med lange arme) og en grensaks. Saksen skal være skarp, så du får et jævnt snit. Det er for, at sygdomme ikke kan trænge ind i træet.

Hvis træet er relativt højt, er det også en god idé at have en stige eller en trappestige. Så slipper du for at strække dig, og du får et bedre overblik, når du når grenens højde.

Hvis du skal i gang med at beskære et æbletræ, der ikke har været beskåret i et stykke tid, kan opgaven hurtigt virke lidt uoverkommelig. Men husk på at det ikke bliver så slemt næste gang!

Kilder