Havetips til foråret: 5 nyttige tips!

Gress i hagen

“Kom, maj, du søde, milde” er et udtryk, vi kender godt.

Nu hvor foråret er på vej, kan du med fordel tjekke vores havetips til foråret. Selvom der stadig er lidt tid, før sneen forsvinder nogle steder, giver hver ny dag lidt mere sol og varme.

Før du ved af det, står haven i fuldt flor. Hvis du gør nogle forberedelser, kan din have blive smukkere og mere farverig, end du troede muligt.

Her er 5 havetips til foråret, som du kan bruge igen og igen!

1. Forberedelser

Vores havetips til foråret involverer en række ting, du kan starte med lidt efter lidt hen mod mulighedernes tid.

Der er mange ting, der skal gøres, før man kan begynde at tænke på de nye planter. Udover at fjerne gamle kviste, græs og blade, er det en god idé at gennemgå sit udstyr.

Er robotplæneklipperen klar til sommerens opgaver? Skal du smøre havesaksen? Disse og flere er ting, der helt sikkert vil gøre det nemmere at pleje haven.

Selvom foråret er på vej, kan der pludselig komme nyt snefald og en periode med kulde. Sørg for at beskytte de overvintrede planter med halmsække og lad græsplænen tørre godt, inden du træder for meget på den.

Gå over dine potter, rens gammel jord ud og gør terrassen indbydende. En udvendig vask af huset kan også være en god idé!

2. Planlæg din drømmehave

Græs i haven

Du kan eventuelt planlægge, hvordan du vil have din have. Skal du lægge teglplader ud på græsplænen, lægge hæk mod naboen eller sætte espalier op på murstensvæggen, så ranker kan vokse frit?

Sæt dig ned med en tegneblok og skitsér dine ønsker. Lav en liste over, hvad du skal bruge for at få den have, du ønsker. Få alle de værktøjer, du har brug for, så du er godt forberedt.

Tænk ikke kun på blomster og deres farver, men find også ud af, om der er planter, der ikke går sammen. Det kan spare dig penge og ikke mindst en masse frustration!

3. Kom i gang!

Når foråret er over os, skal du bare tage havehandskerne på og begynde at grave. Fjern kviste og blade, del dem eventuelt op og læg dem i komposten, Dette kan være en fantastisk gødning til næste årstid. Lug ukrudtet nu, da det vil hjælpe dig med at gøre dette tidligt. Læg ny jord i bedene, hvad enten det er hønsegødning eller anden gødning.

Fordel stauderne til nye planter. Har du stauder af Ridderspore, Allium, Pudeasters eller lignende, har du også stauder med årets farve, nemlig lilla. Flerårige stauder kan plantes år efter år og give haven et unikt design med dit udtryk!

4. Plantning og pleje

Grønne planter

Afhængigt af hvornår du starter havearbejde, har du brug for at plante nye planter. Knolde, der er kommet op af jorden, kan være skubbet op af frost, og hvis jorden stadig er blød, skal du bare trykke dem ned igen.

Pas godt på din have, uanset om den skal luges, vandes eller plejes. Tænk over, hvordan solen står i forhold til planterne, og om store træer skygger for dem. Nogle planter elsker solen, mens andre klarer sig med mindre.

Plantning og pleje hjælper med væksten. Har du overvintrede planter, skal de luges. Fjernelse af ukrudt og brændenælder øger væksten endnu mere!

5. Gør det hyggeligt

Nu hvor du har styr på det hele, kan du gøre haven endnu mere indbydende.

Hvis du planlægger at bygge et anneks eller en pavillon i haven, kan du gå i gang med forberedelserne. Luft puderne til havemøblerne og tag et kig på din grill.

Husk at vande, når forårssolen begynder at gå ned, for planterne har brug for næring. Tjek gerne, om der gror mos og ukrudt på græsset, og brug samtidig lidt tid på at luge i stedet for at bruge kemikalier. Et godt råd kan være at anskaffe sig en robotplæneklipper , så plænen fremstår velholdt året rundt!

Havetips til foråret: Kort opsummeret

At passe haven om foråret handler i høj grad om at gøre den klar til sommeren. Vi har set på 5 måder at gøre dette på, så du får mest muligt ud af din have.

Måske har du en stor baghave med en del plads, eller måske er dine muligheder begrænsede. Uanset hvad, kan du tage disse tips og gøre din have til et sted, du ønsker at bruge mere tid!

Kilder