Gelænder til udendørs trappe: Hvad er kravene?

Gelænder til udendørs trappe

Indeholder annoncørlinks

Har du en udendørs trappe, som har brug for et gelænder? Eller er dit gamle gelænder begyndt at blive slidt? Vi ser nærmere på, hvad du bør tænke over, når du skal vælge et gelænder til en udendørs trappe.

En udendørs trappe ser meget bedre ud og får et mere helhjertet udtryk med et stilrent gelænder. Men vidste du, at det faktisk er påkrævet at have gelændere på begge sider af trappen? Eller at der skal være gelænder, hvis trappen ikke står mod en væg? Hvis du ikke har dette på plads, er din trappe faktisk ulovligt udformet.

I Danmark anslås det, at 50 personer dør årligt som følge af en ulykke på en trappe. Der dør altså faktisk flere personer på en trappe, end der gør som følge af en brand. Alligevel snakkes der ikke meget om vigtigheden af en sikker trappe.

Der er altså lidt at tænke over, når du skal vælge gelænder til din udvendige trappe.

I denne artikel vil vi give dig nogle tips, så du nemmere kan finde det perfekte gelænder til din udendørs trappe. Vi gennemgår også de krav, der stilles til trappesikkerhed!

Stigefabrikken: Et solidt udvalg af gelænder til udendørs trapper

Stigefabrikken er et godt sted at begynde, når din udendørs trappe skal have et gelænder. Udover gelænder kan du også finde et stort udvalg af trapper og stiger – både til indendørs og udendørs brug. Hvis du skal bygge en ny udendørs trappe, kan du også finde både trapper, gelænder og gelændere hos Stigefabrikken.

Med mere end 10 års erfaring på markedet, har de bevist, at de kan deres kram. Produkterne på Stigefabrikken er af høj kvalitet og giver dig som bruger en god tryghed.

Hos Stigefabrikken får du også rigtig god service. Hvis du er i tvivl om hvilket gelænder, du bør vælge, kan medarbejderne hjælpe dig med at finde den bedste løsning til din trappe.

stigefabrikken.dk logo

Stigefabrikken.dk

Gode løsninger til gelænder til udendørs trapper

God service

Stigefabrikken har et godt udvalg af gelænder til udendørs trapper i sit sortiment. Rækværkerne er designet og udformet, så de kan tåle både vind og vejr.

Hvis du ikke finder det, du leder efter, kan du kontakte Stigefabrikken direkte. De vil gøre deres ypperste for at finde en løsning, som passer til dit behov og dine ønsker.

Hvilke regler gælder for gelænder til udendørs trapper?

Der siges ikke ret meget om trappesikkerhed, hvilket er mærkeligt i betragtning af antallet af dødsfald, der sker på grund af ulykker på trapper. Alligevel stilles der altså nogle krav, når en trappe skal bygges. Det samme gælder for rækværket. Vi vil derfor tage dig igennem de krav, der stilles til en udendørs trappe.

  • Dybde og bredde på trappen: Trappen må ikke være for stejl, og den må heller ikke have for smalle trin. Trappetrinnet skal have en dybde på minimum 0,25 meter. Hele trappen skal have samme trindybde og højde. Trappeopgangen på en lige udendørs trappe skal have en bredde på minimum 0,9 meter og have en frihøjde på mindst 2,1 meter.
  • Belysning: Hele trappeopgangen skal være godt belyst, så man kan se alle trinnene.
  • Gelændere på begge sider: Det er krav til, at trappen skal have gelændere på begge sider. Overkanten skal være mellem 0,8 og 0,9 meter over gulvet eller trinnet. Gelænderet skal også gå mindst 0,3 meter forbi nederste og øverste trin og have en afrundet afslutning.
  • Gelænder: Der skal være gelænder med en højde på minimum 0,9 meter på begge sider af trappen. Kravet gælder for hele trappeopgangen. Hvis den ene side af trappen står mod en væg, er det kun den anden side, som skal have et gelænder.

Hvis rækværket har vandrette lameller, vil det være nemt for et barn at klatre over. Derfor skal du undgå at bruge det, medmindre du har en ekstra sikring som for eksempel en tildækning på indersiden.

Hvis rækværket skal bestå af glasplader, skal dette være af den type glas, der ikke vil blive knust ved et eventuelt sammenstød. Dette er både for at undgå snit og for at forhindre et fald gennem glasset.

Andre krav til gelænder på terrasser og balkoner

Når vi først er inde på vigtigheden af et godt gelænder, vil vi gerne også informere dig om, at der også stilles krav til sikkerhed på terrasser, balkoner og lignende. Disse er ikke de sammen som for trappesikkerhed.

Ved en niveauforskel på mere end 10 meter skal rækværket have en højde på minimum 1,2 meter. Er niveauforskellen på mellem 3 og 10 meter, er det et krav om, at rækværket er minimum 1,0 meter højt.

Niveauforskelle på mindre end 3 meter kan sikres på en anden forsvarlig måde – for eksempel en fastmonteret blomsterkasse.

Opsummering

Vi har her opsummeret de vigtigste krav til sikkerhed på både trapper og terrasser, så du kan undgå ulykker.

Hvis du fortsat er usikker, anbefaler vi, at du kontakter en fagperson!

stigefabrikken.dk logo

Stigefabrikken.dk

Gode løsninger til gelænder til udendørs trapper