Store grønne planter til stuen

Frodig udestue med store, grønne planter

Grønne indendørs planter har fået deres comeback og er blevet trendikoner i danske hjem. Nyere forskning viser, at indendørs planter ikke gør nogen forskel i forhold til luftkvaliteten, men de hjælper bestemt på humøret og bidrager til en god atmosfære i rummet.

Introduktionen af planter i hjemmet, og i større variation, er også i tråd med tendensen, hvor vi søger at få naturen ind i vores hjem.

Der er uendeligt mange varianter at vælge imellem, både for dig, der kræver en letplejet plante, og til dig, der godt kan lide at arbejde lidt med dem.
Grønne indendørs planter er generelt meget nemme at passe, så længe der tages hensyn til lys- og vandforhold.

Vær vovet og gå på indkøb efter større planter – de liver ethvert rum op og gør det friskt og frodigt!

Paradisfugl

Stor grøn indendørs plante i potte
Paradisfugl

Paradisfugl er en spektakulær og trendy plante med store og smukke blade, der vokser i vifteform.
Der findes flere arter, men de mest almindelige er “Strelitzia Nicolai” og “Strelitzia Reginae” som egner sig godt som indendørs plante.

Dette er en plante, der under de rette forhold vil kunne vokse sig ret stor, og derfor skal den altid have adgang til dagslys men ikke stærk sol. Sæt den ved et øst- eller vestvendt vindue – alternativt kan den stå i et sydvendt vindue, men så skal den skærmes mod direkte sollys.

Denne blomst kræver meget vand og næring, især hvis den står varmt og lyst. Sæt fingeren i potten og mærk efter og husk at vande den fra bunden. Den sætter også pris på at få overhældt bladene med lunkent vand.
Påfør flydende gødning en gang om måneden og hver anden måned om vinteren.

Monstera

Stor og grøn indendørs plante
Monstera

70’er-favoritten er tilbage i de danske stuer og er lige så smuk, som den altid har været. Monstera, eller vinduesblad som det også kaldes, er en ny trendsætter med sine store, smukke og hule blade.
Den er ret nem at passe og robust, hvilket gør den til en plante, der egner sig til de fleste.

Her kan du være sparsom med både vand og næring. Lad den tørre ud mellem hver vanding og brug en svag dosis gødning – især om vinteren. Spray gerne bladene med vand jævnligt og tør bladene af med en klud. Den sætter pris på dette, som de fleste grønne planter gør.
Monstera kan godt lide at stå lyst, men bør skærmes mod den stærkeste sol – især om sommeren.

Hvis du har et Monstera-blad til overs, kan du klippe det af og lægge det i en vase. Med stilken i vand kan den stå meget længe til pynt, og den kan endda lave rødder, hvis man er heldig.

Calathea

Calathea i brun blomsterpotte
Calathea

Calathea er en dekorativ grøn plante, der findes i flere varianter, størrelser og farver. De forskellige arters blade har forskellige mønstre og farver, hvilket gør den til en spændende og iøjnefaldende plante.

Calathea kan lide at stå varmt og fugtigt, men ikke i direkte sollys. Det er dagslyset, der giver de flotte mønstre på bladene. For at den kan trives bedst muligt, skal det være lyst med en temperatur på over 15 grader, og træk og tør luft bør undgås.
Regelmæssig brusning af bladene er meget værdsat, og man bør undgå at sætte den ved siden af et varmelegeme.

Calathea er en plante, der godt kan lide at stå med rødderne i fugtig jord med godt dræn, så her skal man sørge for, at jorden ikke tørrer ud. Giv gerne næring i den lyse årstid.

Pas på spindemider, da disse er glade for Calathea.

Alocasia

Alocasia Polly i en hvid keramikpotte
Alocasia Polly

Alocasia er en smuk stueplante, der findes i flere, dekorative varianter. Vi kan især godt lide “Alocasia Zebrina” med de zebramønstrede stængler og “Alocasia Polly” med de takkede, mønstrede blade.

Alocasia har ganske de samme behov som Calathea, da den også kan lide en varm og lys placering uden direkte sol. Alocasia kan heller ikke lide tør luft, men vil gerne vandes jævnligt med lunkent vand og få støv tørret af bladene.
Vand gerne fra bunden af, da den hurtigt kan rådne, hvis den står i en konstant fugtig jord. Gød regelmæssigt.

Hvis planten udskiller små dråber vand fra sine blade, er det et tegn på, at den trives. Til gengæld er det godt at vide, at disse dråber kan give pletter på gulve og møbler, så det kan være godt at have et underlag nedenunder, der ikke er så sart.

Vær opmærksom på, at denne plante er giftig og bør opbevares utilgængeligt for børn og dyr!

Kokospalme

Kokospalme i en sort blomsterpotte
Kokospalme

Kokospalme er teknisk set ikke en stueplante, men den giver i hvert fald et dekorativt element til hjemmet, og vi synes også, den giver lidt feriestemning. Den vokser af en kokosnød, og det er vigtigt, at halvdelen af nødden rager op over jorden.

Den skal stå så lyst som muligt, gerne i solen og kan ikke tåle træk eller tør luft. I den mørke årstid har den brug for ekstra lys for at overleve.
Dette er en tropisk plante, og på grund af forholdene her nordpå, overlever den ikke ret længe.
Jorden skal være veldrænet, og den trives bedst i kaktusjord eller sandet blandet blomsterjord.

Den kan godt lide let fugtig jord og vil hellere vandes for meget end for lidt. Skal helst vandes fra potten, og overskydende vand hældes ud. Om vinteren kan du reducere vandingen noget.
Den får meget næring fra nødden, men efter et par måneder kan du med fordel gøde hver anden uge.

Hvis du er så heldig at få denne til at trives derhjemme, kan den blive op til 2 meter høj. Desværre varer denne glæde sjældent mere end et år, men til gengæld er det en overkommelig plante.

Violinfigen

Violinfigen i en hvid urtepotte
Violinfigen

Violinfigenen er en hårdfør retroplante med mørkegrønne, violinformede blade og en smal, bar stilk. Den er blevet mere og mere almindelig igen i danske hjem.

Den trives bedst i dagslys uden stærk sol og bør være samme sted året rundt for at undgå at miste bladene.
Den vandes rigeligt, når den først vandes, og skal have lov til at tørre ud mellem hver vanding. Regelmæssig vanding er meget værdsat.

Om sommeren kan du gøde en gang om ugen og en gang om måneden om vinteren.
Denne plante kan blive meget høj og kan med fordel beskæres sidst på vinteren for at bevare formen.

Kroton

Kroton i en hvid blomsterpotte
Kroton

Kroton har genvundet sin popularitet i danske hjem, og med sine skinnende blade i forskellige farver og mønstre er den en særdeles dekorativ stueplante.
Den tåler sol og vil gerne stå så lyst som muligt. Det er det, der giver farvemønsteret i bladene! Kan ikke lide tør og varm luft, så vand med lunkent vand.

Den kan ikke lide at stå i vand, men den vil gerne have lidt fugtig jord hele tiden. For at opnå dette er det bedst at vande fra bunden, når potten føles let. Når det kommer til gødning, anbefales det at bruge langtidsvirkende gødning, der giver noget næring hele tiden.

Når du først har placeret planten derhjemme, skal den ikke flyttes, da den nemt får stød. Hvis den flyttes eller ompottes, kan den hurtigt miste sine blade. Hvis den gør dette og får lov at stå i fred i godt lys, vil disse vokse ud igen.

Vær opmærksom på, at spindemider elsker denne plante. Det kan forebygges ved at vande jævnligt under bladene.